Muziek voor je podcast

muziek voor podcast

Muziek voor podcast(s)

Jij maakt podcasts?
Gebruik je daarvoor al muziek?
Zo niet dan geef ik je 4 redenen om dat voortaan wel te doen en waarom. Ook geef ik je 3 manieren hoe je muziek kunt inzetten voor je podcast én als laatste nog  3  extra tips over het gebruik van muziek.

4 redenen om muziek te gebruiken voor je podcast:

 1. Je maakt het voor het oor makkelijk.
  Omdat een podcast slechts auditieve input is (dus niet visueel ondersteund zoals bij video), maak je het de luisteraar gemakkelijk door muziek te gebruiken die jouw sfeer / vibe ondersteunen. Hierdoor weet de luisteraar gelijk of het gezellig, informatief of bijvoorbeeld spannend is.
 2. Je creëert een eigen stempel met het gebruik van de juiste muziek en wordt daardoor herkenbaar. Hoorbaar is het nieuwe zichtbaar 😉
  Gebruik je bijvoorbeeld altijd hetzelfde intro muziekje, dan zullen mensen jou gelijk herkennen. Je kunt hiervoor stockmuziek gebruiken uit de stockbank, maar als je het echt professioneel wilt aanpakken iets op maat laten maken. Denk hierbij dan aan een (gezongen) jingle voor je eigen podcast show.
 3. Je kunt jezelf onderscheiden.
  Je moet hoe dan ook je best doen om op te vallen tussen de (steeds groter wordenende) doelgroep die podcasts maakt. Muziekgebruik geeft je de kans om onderscheidend te zijn.
 4. Je maakt het jezelf makkelijk.
  Muziek als middel om je luisteraar gemakkelijker mee te krijgen in je verhaal helpt jou. Het wordt gemakkelijker om jouw luisteraar te overtuigen en hem of haar mee te nemen in jouw verhaal.

3 manieren hoe je muziek kunt inzetten voor een podcast:

 1. Als intro en outro stukje bij elke podcast.
 2. Als achtergrondmuziekje gedurende (of delen van) je podcast.
 3. Als teaser op social media. Neem de highligths, een stukje of samenvatting van je podcast + muziek als achtergrond) en deel dit op jouw social media kanalen.

Als laatste, maar niet minder belangrijk; 3 tips omtrent muziekgebruik bij je podcast:

 1. Zorg dat het rechtenvrije muziek is!
  Als je NIET rechtenvrije muziek gebruikt, kun je problemen of boetes krijgen.
  Ik heb een stockbank voor je klaarstaan waar je uit meer dan 200 tracks kunt kiezen.
  Helemaal rechtenvrij te gebruiken!
  Mocht je ervoor kiezen om écht uniek te zijn, dan kun je een muzikale huisstyle op maat laten maken met bijvoorbeeld een  jingle op maat die helemaal alleen voor jou is. Daarin wordt precies dát gevangen wat jij wilt uitstralen.
 2. Kies de juiste muziek.
  Zorg dat je muziekgebruik die jouw boodschap versterkt. Hier kun je een aantal tips lezen. Kom je er niet uit? Dan kun je mij ook om gratis en vrijblijvend advies vragen.
 3. Weet wanneer je muziek gebruikt.
  Je hoeft niet gedurende de gehele podcast muziek te gebruiken. Bijvoorbeeld wel bij de intro, outro enonder audio stukken die waar je sfeer wilt toevoegen of versterken.

Alle voorbeelden van podcastjingle’s kun je hier vinden.