4 tips om muziek uit te zoeken voor een video of bedrijfsfilm

muziek voor video

Er van uitgaan de dat je gebruik gaat maken van rechtenvrije stockmuziek, volgen een paar tips voor het vinden van muziek in de stockbank.

Het vinden van het muziekje bij jouw video is een vaak een tijdrovende klus.
Als je dus meer geld te besteden hebt dan tijd, raad ik je aan om maat muziek te laten componeren.
Hier lees je meer over muziek op maat.

 

Rechtenvrije stockmuziek.
Gelukkig is de muziek in mijn stockbank voorgeselecteerd in categorieën om het je makkelijker / sneller te maken dat te vinden wat je nodig hebt.

Muziek is zo ontzettend bepalend om een sfeer te maken of breken. Sta er dus bij stil hoe je muziek uitkiest en wat dit overbrengt op de kijker van een video.

Ik kom regelmatig video’s tegen(vooral bedrijfsfilms) waarbij muziek wordt gekozen die niet past bij de boodschap van het bedrijf. Er wordt vaak gekozen voor te spannende muziek waardoor de sfeer die het bedrijf uitstraalt niet wordt versterkt.

 

Rechtenvrije stockmuziek is de oplossing als je niet veel geld wilt besteden aan een maatproductie maar wel fijne muziek wilt die je in mijn geval rechtenvrij mag gebruiken.

 

Maar hoe vind je dan het juiste muziekje?

 

5 tips voor het kiezen van de juiste muziek van een video:

 

1. Schrijf 5 kernwoorden op uit de video die je wilt versterken met muziek.
Bijvoorbeeld: de boodschap van de organisatie van de bedrijfsfilm is harmonieus, daagt uit tot actie, wil overtuigen, wil een gemoedelijke sfeer uitstralen en is een jong bedrijf. Dit is de basis om muziek te gaan kiezen.
Hieruit kun je selecteren welke ‘mood’ je moet zoeken. Moet het vrolijk zijn? Of juist nostalgisch of…

2. Ga na wat de doelgroep is van het bedrijf en / of bij wie de boodschap van de video aan moet sluiten.
Op basis hiervan kun je een genre kiezen. Houdt je doelgroep van hip hop? Of juist van dance muziek? Of misschien wel van klassiek? Als je kunt aansluiten bij de voorkeur van je doelgroep word je boodschap versterkt.

3. Wat wil je dat muziek doet in je video? Wil je dat de muziek de beelden / accenten ervan versterkt? Of wil je dat de muziek meer een sfeer aangever is? Kies rustige muziek als er een voice over wordt gebruikt en ga voor meer uitdagende / uptempo muziek met veel verschillende accenten als het sfeerbeelden moet versterken.

4. Ik ga bij het kiezen van muziek altijd uit van het gevoel dat ik de kijker wil geven. Welk gevoel wil je dat ze overhouden aan het kijken en luisteren van een video? Is het doel aanzetten tot iets? Of wil je iemand een relaxt gevoel geven?
Het ritme van een track is dan ook een belangrijk iets om rekening mee te houden. Logischerwijs is uptempo muziek iets wat ‘actie’ aangeeft en langzaam juist de andere kant aangeeft.

 

Vind hier jouw rechtenvrije stockmuziek voor jouw video.